Info | Waarom zijn kiemen zo gezond?

kiemgroenten zijn gezond

Waarom zijn kiemen gezond? Eigenlijk kun je de mini groenten ook wel superfoods noemen. Heb ze al in je dieet? Superfoods?! Kiemgroenten zijn gezond en zitten bomvol vitamines en mineralen. Maar wat zijn ‘kiemgroenten’? Het zijn jonge net ontkiemde zaadjes die uitgroeien tot kleine plantjes. Kleine plantjes, grote hoeveelheid gezonde stoffen. We like that.

Gezonde stoffen

Welke gezonde stoffen? Kiemgroenten bevatten flink wat antioxidanten (je weet wel, de stofjes die vrije radicalen in ons lijf bevechten). En die gaan ook veroudering en schade van buitenaf (UV, luchtvervuiling etc) tegen. Daarnaast bevatten ze meer vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen en vezels dan de groente zelf volgens wetenschappelijk onderzoek. Dat komt door het ontkiemen waarbij de eiwitten, mineralen en enzymen enorm toenemen ten opzichte van de zaadjes.

Oke, maar wat zit er precies in? Ze bevatten veel vitamine K, veel B-vitamines, foliumzuur, vitamine C en vitamine A. Kiemgroenten zijn gezond omdat ze ook mineralen zoals zink, calcium, mangaan en koper bevatten. Een aantal van deze powerbommetjes op je boterham en je krijgt meteen een lading gezonde stoffen binnen.

Daarnaast zouden deze rakkers ook nog een goed zijn voor je hormoonbalans. Het sulforafaan dat wordt aangetroffen in broccoli-kiemen, samen met Indole-3-carbinol, helpt vrouwen om een gezond en evenwichtig oestrogeengehalte te behouden. ‘Indole-3-carbinol helpt de lever bij het ontgiften van overtollige hormonen’, zegt Dr. Denniston. ‘Ook kan het symptomen van PMS, onregelmatige menstruatie en hormonale acne helpen verminderen. Sulforafaan helpt het oestrogeen metabolisme te verschuiven en kan mogelijk beschermen tegen door oestrogeen veroorzaakte schade.’

Gezonde kiemgroenten kweken

Kortom, een gezonde toevoeging aan je dagelijkse eetpatroon! En hiervoor hoef je niet eens naar de supermarkt want kiemgroenten kun je gewoon thuis kiemen met een van onze kiemsetjes. Je kunt op 2 manieren kiemgroenten kweken:
1. Met de Grow Grow Nut: een duurzame kokosnoot. Lees hier hoe.
2. In een glazen KIEMMpot. Ontdek hier hoe.

En zoek je inspiratie voor lekkere recepten, neem dan hier een kijkje.

Wij zijn super benieuwd naar jouw resultaten! Dus deel jouw KIEMM stories, recepten & foto’s via #KIEMM en tag ons op Instagram: @KIEMM_com